Ο κόσμος είναι όμορφος

Σώμα - Καρδιά- Νους

 

Το Τριανέμι εφαρμόζει μια παιδαγωγική με έντονη και καθημερινή την παρουσία της τέχνης, της χειροτεχνίας της αφήγησης, του παιχνιδιού και της κίνησης, βλέποντας τις ιδέες σαν σπόρους που μεγαλώνουν μαζί με το παιδί , ψάχνοντας να δημιουργήσει μια οργανική σχέση με τη μάθηση και να επιτρέψει μια αυθεντική σχέση με τη ζωή και τον κόσμο.

 

Το πρωινό μάθημα εξελίσσεται με ένα ρυθμό που περιλαμβάνει παιχνιδοτράγουδα και τραγούδια με χειρονομίες, παιχνίδια και ασκήσεις επιδεξιότητας, ζωγραφική και αφήγηση καθώς και περιηγήσεις έξω από την αίθουσα. Με τον τρόπο αυτό, το παιδί εισέρχεται με τα χέρια, το σώμα, το συναίσθημα και τη σκέψη στη γνωστική διαδικασία, ο εγκέφαλός του αναπτύσσεται, ενώ ταυτόχρονα δυναμώνει τη θέλησή του.

 

 


Τέχνη και χειροτεχνίεςΗ Τέχνη (μουσική, ζωγραφική, γλυπτική, κίνηση) και η χειροτεχνία (πλέξιμο, κηπουρική, ξυλουργική, πηλός, κεραμική)  πλαισιώνουν σε καθημερινή βάση την παιδαγωγική πράξη. Με τον τρόπο αυτό, το παιδί καλλιεργεί την εγρήγορσή του, συνειδητοποιεί τη μοναδικότητά του, την αυτοπειθαρχία και την εργατικότητά του.  .


ΑφήγησηΗ Αφήγηση ιστοριών, έχει κυρίαρχο ρόλο στην καθημερινή διδακτική: τα παιδιά του Δημοτικού αντιλαμβάνονται τον κόσμο μέσα από εικόνες, ενώ η φαντασία είναι μια ποιότητα– κλειδί για την ενεργή σχέση τους με τη μάθηση.


Less is more.Είμαστε αποφασισμένοι να μην υπερφορτώνουμε τα παιδιά με ερεθίσματα που τους δημιουργούν ένταση, να φροντίζουμε ώστε να τους δίνεται ο αναγκαίος χώρος και χρόνος να παίξουν, να δράσουν και να εκφραστούν, με σεβασμό στο ρυθμό του κάθε παιδιού.

Επιπλέον, η ατμόσφαιρα της τάξης έχει καθημερινά στιγμές τελετουργίας, μικρές στιγμές μακαριότητας, που αφήνουν την ψυχή του παιδιού να αναπνεύσει


Όχι οθόνες !Αφετηρία συνιστά το παιδαγωγικό ζήτημα: ποιες ικανότητες και σε ποια ηλικία χρειάζεται να αναπτύξει ένα παιδί ώστε να μπορεί να χειριστεί την τεχνολογία με ελευθερία. Για όλες τις τάξεις του Δημοτικού, η έκθεση στις οθόνες είναι πολύ περιορισμένη κι ελεγχόμενη και ως βασικό μέσο διδασκαλίας χρησιμοποιείται ο μαυροπίνακας...

;