
«Δεν θα επιβιώσει ο πιο δυνατός ή ο πιο έξυπνος, αλλά αυτοί που μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα την αλλαγή».
Στο Τριανέμι, δίνουμε συστηματικά χρόνο για συζήτηση, με δομή και στόχευση, ενώ τα παιδιά υποστηρίζονται να συζητούν τα θέματα που τα απασχολούν και σε μικρότερες ομάδες. Ενισχύουμε, με αυτόν τον τρόπο, τις δεξιότητες επικοινωνίας και καλλιεργούμε αυξημένες κοινωνικές δεξιότητες, ενεργητική ακρόαση, ενσυναίσθηση, συναισθηματική νοημοσύνη, διαχείριση συγκρούσεων και έλεγχο των παρορμήσεων.
Μέσα και έξω από την τάξη, τα παιδιά εργάζονται συστηματικά σε ομάδες, είτε ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες, είτε πραγματοποιώντας δικές τους ιδέες για δράσεις, ώστε να εξασκούνται οι δεξιότητες συνεργασίας και επίλυσης προβλήματος, οι ηγετικές τους ικανότητες, η ικανότητά τους να υλοποιούν την ιδέα ενός άλλου, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητά τους.
Η αλληλεπίδραση είναι κυρίαρχο μέσο θεμελίωσης αυτών των δεξιοτήτων στο σχολικό περιβάλλον. Στο Τριανέμι τις καλλιεργούμε συστηματικά και στοχευμένα. Στο Τριανέμι τις καλλιεργούμε επίσης συστηματικά και στοχευμένα. Όλοι οι δάσκαλοι τις λαβαίνουν υπόψη στον σχεδιασμό των μαθημάτων, στη συμπεριφορά τους και στη διαχείριση σχέσεων. Τους δίνουμε χώρο και χρόνο, καθώς γνωρίζουμε ότι αυτές θα επιτρέψουν στο άτομο να προσαρμοστεί και να πετύχει στη ζωή.
Οι ήπιες δεξιότητες («soft skills»), θεωρούνται όλο και πιο σημαντικές, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, με τη ματιά σε ένα μέλλον άγνωστο, για το οποίο καλούμαστε να προετοιμάσουμε τα παιδιά και τους νέους. Στην εποχή της άφθονης πληροφορίας, η τέχνη της συνύπαρξης και τη συνεργασίας παραμένουν πολύτιμες.