• +30 210 8020 427
  • info@trianemi.edu.gr
  • Περικλέους 29, Μαρούσι
  • Συχνές Ερωτήσεις

    Η διαδικασία εγγραφής περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:
    1. Εκδήλωση ενδιαφέροντος για Εγγραφή από τους γονείς ή κηδεμόνες.
    2. Διαδικασία γνωριμίας με το σχολικό οργανισμό, μετά από πρόσκληση: Συμμετοχή σε ενημερωτικές συναντήσεις, σε κύκλους συζήτησης, εργαστήρια για τα παιδιά, επισκέψεις στο σχολείο. Μέσα από τη διαδικασία γνωριμίας το ενδιαφέρον των γονέων γίνεται πιο συνειδητό και διαπιστώνεται η σύμπνοια και η δυνατότητα συνεργασίας.
    3. Αίτηση εγγραφής και αποδοχή της αίτησης από το Σχολείο. Το Σχολείο διατηρεί το δικαίωμα να μην κάνει αποδεκτή μία Αίτηση Εγγραφής.

    Η σχέση του παιδιού με την ατομική μελέτη καλλιεργείται από την Α΄ Δημοτικού και κορυφώνεται σταδιακά μέχρι την ΣΤ’. Στο Τριανέμι προάγεται η αξία της ατομικής μελέτης και ανάληψης της ευθύνης της, σε συνεργασία με τους δασκάλους της τάξης και όχι με τους γονείς ή κάποιον τρίτο φροντιστή. Τα παιδιά έχουν εργασίες που μπορούν να ολοκληρώνουν μόνα τους, με μέριμνα να μην επιβαρύνονται. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, οι εργασίες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε διάρκεια τα 30 λεπτά για τις τάξεις, Α’ και Β’, τα 45 λεπτά, για τις τάξεις Γ’ και Δ’ και τη 1 ώρα, για τις τάξεις Ε και ΣΤ. Η μελέτη για τα παιδιά που παραμένουν στην απογευματινή ζώνη ολοκληρώνεται στο σχολείο.

    Στο Τριανέμι εφαρμόζουμε περιγραφική αξιολόγηση, ως μια ποιοτική έκφραση της επίδοσης, αλλά και της διαδικασίας της μάθησης που ακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες προκειμένου να φτάσουν στη συγκεκριμένη επίδοση. Στις τρεις μεγαλύτερες τάξεις τα παιδιά μπορεί να έχουν γραπτές δοκιμασίες, στις οποίες αξιολογούνται βαθμολογικά, ώστε να αποκτούν μια εμπειρία του πώς μπορεί να μετριέται σε βαθμούς/πόντους η απόδοσή τους σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ο βαθμός όμως δεν ταυτίζεται με την αξία του μαθητή ή της μαθήτριας, στα μάτια κανενός, ούτε του δασκάλου, ούτε των μαθητών.

    Η ομάδα των παιδαγωγών είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος συναντιέται σε εβδομαδιαία βάση και εκτός από το αμιγώς παιδαγωγικό έργο (συζήτηση για κάθε παιδί, σύνδεση δραστηριοτήτων στα διαφορετικά μαθήματα κ.α.) εργάζεται συνειδητά για την ενδυνάμωση και εξέλιξη των παιδαγωγών. Δίνεται μεγάλη σημασία στις αρμονικές και ειλικρινείς σχέσεις, ενώ την ομάδα των εργαζόμενων παιδαγωγών ενισχύουν εξωτερικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές, αλλά και οι ενδοσχολικοί μέντορες και συντονιστές. Η ομάδα των παιδαγωγών είναι η ψυχή του σχολείου. Θεωρούμε ότι η παιδαγωγική Waldorf προτείνει στον παιδαγωγό επαρκή εργαλεία προσωπικής εξέλιξης τα οποία τον ενδυναμώνουν στο παιδαγωγικό του έργο και στη σύνδεσή του με το παιδί.

    Είναι αλήθεια. Η έκθεση σε οποιουδήποτε είδους οθόνη, ειδικά στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, στερεί από το παιδί την φυσική του τάση να συνδεθεί με τον πραγματικό κόσμο και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σωματική του ανάπτυξη και τη μελλοντική υγεία του. Σε κάθε περίπτωση, για όλες τις τάξεις του Δημοτικού, θεωρούμε ότι η έκθεση στις οθόνες πρέπει να είναι πολύ περιορισμένη κι ελεγχόμενη από το γονιό.

    Τα παιδιά έχουν αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα για κολατσιό (από το σπίτι), ενώ όσα παιδιά μένουν στην απογευματινή ζώνη του σχολείου τρώνε όλα μαζί το φαγητό που έχουν φέρει από το σπίτι τους. Στο νηπιαγωγείο μας επιλέγουμε πολλές φορές να φέρνουν οι γονείς στο σχολείο συγκεκριμένα υλικά (φρούτα, λαχανικά) και να ετοιμάζουμε το κολατσιό, μαζί με τα παιδιά. Σε σύνδεση με διάφορα μαθήματα επίσης, υπάρχουν δραστηριότητες όπου τα παιδιά μαγειρεύουν στην κουζίνα του σχολείου και τρώνε αυτό που μαγείρεψαν.

    Η μέχρι τώρα εμπειρία μας δείχνει ότι οι μαθητές και οι μαθήτριές μας μπορούν να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε περιβάλλον Γυμνασίου επιλέξουν. Αυτός, άλλωστε είναι και ένας βασικός στόχος του Δημοτικού, ολοκληρώνοντας την έκτη τάξη. Τα παιδιά μας είναι έτοιμα ακαδημαϊκά και ψυχοσυναισθηματικά, καθώς έχουν δομήσει ακέραιες προσωπικότητες, έχουν μάθει να εργάζονται και να συνεργάζονται και είναι γενικά πολύ ωραίοι τύποι και τύπισσες. Μας παίρνουν τηλέφωνα να μας πουν τους βαθμούς τους με περηφάνεια, και εντάσσονται στις νέες σχολικές κοινότητες με δυναμισμό και θετική διάθεση.

    Η εμπειρία μας δείχνει ότι η προσαρμογή γίνεται γρήγορα και, σε όλες τις περιπτώσεις, ομαλά. Είναι μια ερώτηση που απαντάνε με χαρά και πολύ κολακευτικά λόγια οι πολυάριθμοι μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν σήμερα στο Τριανέμι, ενώ ξεκίνησαν την σχολική τους ζωή σε κάποιο άλλο σχολείο, ιδιωτικό ή δημόσιο.

    Οι παιδαγωγικές συναντήσεις των οικογενειών κάθε τάξης με τους υπεύθυνους παιδαγωγούς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής ζωής, όπου χτίζεται η γέφυρα μεταξύ σπιτιού και σχολείου. Στο Τριανέμι, έχουμε τόσο ατομικές συναντήσεις, για την πρόοδο του κάθε παιδιού, όσο και ομαδικές, με όλους τους γονείς της τάξης. Στην αρχή του σχολικού έτους, οι γονείς παραλαμβάνουν ετήσιο πρόγραμμα των τακτικών συναντήσεων της τάξης, οι οποίες γίνονται κάθε 5 εβδομάδες. Οι ατομικές συναντήσεις πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία είτε του γονιού, είτε των παιδαγωγών, ενώ υπάρχει εβδομαδιαία ώρα επικοινωνίας όλων των παιδαγωγών του σχολείου.
    Γονείς και παιδαγωγοί συντονίζονται για την συνειδητή ενήλικη φροντίδα προς το παιδί και η παρουσία των γονέων είναι απαραίτητη.

    Γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου, την 17η Νοέμβρη, τα Χριστούγεννα, τις Απόκριες, την 25η Μαρτίου, το Πάσχα, όλες τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές που προβλέπεται, και τα παιδιά συμμετέχουν σε αυτές, ανάλογα με την ηλικία τους. Έχουμε και δικές μας τοπικές γιορτές: τα φαναράκια, τη γιορτή της σπείρας, τη γιορτή καλοκυθόσουπας και τη γιορτή σαλάτας και άλλες πολλές που μόνο αυξάνονται.

    Το Τριανέμι αποδέχεται ότι υπάρχουν ανάγκες ή δυσκολίες που απαιτούν εξατομικευμένη υποστήριξη, την οποία δεν μπορεί να παρέχει ο εκπαιδευτικός της τάξης. Λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη ότι η κάθε περίπτωση παιδιού είναι μοναδική, γονείς, εκπαιδευτικοί και, εφόσον χρειαστεί, άλλοι επιστημονικοί συνεργάτες, συνεργάζονται. Ορίζουν συγκεκριμένα βήματα υποστήριξης, με παρεμβάσεις εκτός σχολικού ωραρίου ή/και βραχυχρόνια ή μακροχρόνια παράλληλη υποστήριξη του παιδιού στην τάξη. Στην περίπτωση ανάγκης για συστηματικές παρεμβάσεις, εντός ή εκτός σχολικού πλαισίου, οι γονείς καλούνται από το Σχολείο να αναλάβουν το επιπλέον κόστος.

    Στο Τριανέμι επιθυμούμε οι μαθητές να απολαμβάνουν την ησυχία που δημιουργούν όλοι μαζί, ενώ προβλέπονται μέσα στη ροή της μέρας και ζωηρές στιγμές. Η ισορροπημένη επιλογή δραστηριοτήτων δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να διοχετεύουν την ενέργειά τους και να ανταποκρίνονται στη ροή των μαθημάτων. Η δημιουργία επίσης, μιας βαθιάς σχέσης με κάθε παιδί, δημιουργεί τις συνθήκες ασφάλειας και πρόληψης αρνητικών συμπεριφορών. Ωστόσο, είναι μέρος της σχολικής καθημερινότητας να εκδηλώνονται και μη επιθυμητές συμπεριφορές. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ζητήματα λύνονται με συζήτηση, παραινέσεις, ανάληψη της ευθύνης του καθενός. Αναγνωρίζουμε ότι αυτός ο χρόνος είναι πολύ σημαντικό να δίνεται. Εάν ένα παιδί εμφανίζει κατ’ επανάληψη αρνητική συμπεριφορά, οι δάσκαλοί του συζητούν το θέμα με τους γονείς του. Γονείς και εκπαιδευτικοί συνεργάζονται, ώστε να κατανοήσουν τις ανάγκες του μαθητή και να σχηματίσουν ένα συνεπές σχέδιο για την αντιμετώπιση λανθασμένων συμπεριφορών και να υποστηρίξουν το κάθε παιδί ατομικά, με σεβασμό σε όλους και στη ροή της τάξης.

    Θέλετε να μάθετε περισσότερα για εμάς;

    Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!